DESPRE PROIECT
Suntem pescari de răpitori, spinning-ari, manivelişti sau cum vrei să ne spui. Pescuim din pasiune şi nu e importantă cantitatea ci calitatea. 100 de ştiuci luate la momeală vie nu se compară cu una la artificială. În asta constă măiestria ta, să dai viaţă bucăţii ăleia de tablă, plastic sau lemn, să o faci să pară vie, rănită, să păcăleşti răpitprul. Peştele răpitor este un partener, nu o victimă. Nu mai pescuim de foame, ci doar pentru recreere, pentru relaxare. Ai prins ideea?
Copyright A.N.T.R.E.C. TULCEA
Conţinutul acestui material nu reptrezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
 
CUM SE PRINDE ŞTIUCA

     Cu voblere, dar cel mai bine tot la linguriţă merge, de 8g, 10, 12, 14. Ziua aurie pe soare dimineaţa şi seara cromată... încerci cu tot ce ai şi schimbi la 20 de lanseuri... ideal ar fi să ai o mulinetă uşoară, nu trebuie să fie neapărat cu un raport de recuperare mare, pentru că oricum mulinezi uşor, şi o lansetă de 2.40-2.80 uşoară să nu te obosească acţiunea, 10-50 dar bun, din punct de vedere calitativ pentru că nu ştii ce surprize o să ai pe baltă... În rest, dacă ai noroc şi dă bine ştiuca ai să capeţi singur experienţă. Un sfat: nu are rost să investeşti în năluci, twistere sau voblere foarte mult la început, multe sunt scumpe şi neproductive, cel mai mult prinzi tot la linguriţă. Dacă te pricepi poţi improviza: o linguriţă oscilantă făcută pe loc dintr-o linguriţă de ceai, pilită bine rotunjită, îi dai 2 găuri, ataşezi o agrafă cu vârtej şi o ancoră micuţă şi vei avea rezultate remarcabile. Una la 2.30 kg şi una la 1 kg, şi eu le-am încercat pe toate şi nimic. Ce-i drept, experienţa îşi spune cuvântul, aşa că trebuie petrecut ceva timp pe baltă până să înveţi bazele... nu pe net înveţi să pescuieşti la ştiucă.
     Se poate prinde bine şi la muscă. Se recomandă beţe de clasa 7-9 cu o lungime între 2,70 şi 3 m şi un fir clasa 6-8 WF plutitor, dacă vrei să pescuieşti pe bălţi cu multă buruiană. Fir trebuie să iei fluocarbon între 0,30 şi 0,40 şi un forfac de ştiucă cu o lungime 20-30 cm. Muşte poţi folosi tot felul de strea-mere cu cârlige de mărimea 1-4/0.
     Dacă vrei să prinzi o ştiucă cu pretenţii atunci încearcă la linguriţă de argint. “Eram trei pescari în barcă şi dădeam de zor la ştiucă care se lăsa aşteptată îndelung, până în momentul când un coleg a scos din trusă arma decisivă (linguriţă de argint). La prima lansare a şi luat-o. Noi credeam că-i o simplă întâmplare dar capturile erau tot mai dese la cel cu linguriţa minune, iar noi încercam toate voblerele şi linguriţele din dotare, dar nimic”.
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin fondul European pentru Dezvoltare Regională
Niciodată, un alt loc nu te va bulversa, aşa cum o va face Delta Dunării, până într-acolo încât nu-ţi va mai fi uşor să pescuieşti în lacuri, fie ela chiar locuite de monştrii.

Delta este o imensitate şi fragilă şi puternică, în acelaşi timp. Spiritul aventurii se contopeşte cu adierile subtile ale vântului de baltă, într-un univers acvatic, care ascunde mii de secrete.

Cel care pătrunde şi pescuieşte în această lume se regăseşte într-un cadru deosebit: armonie cu natura, un loc unde se pot îndeplini şi cele mai năstruşnice visuri de pescar, o formă de sălbăticie unică, unde te laşi vrăjit ti după zi, până când, chiar cel venit să prindă peşte este el însuşi copleşit de splendorile unei lumi atât de fascinante.
<