DESPRE PROIECT
Suntem pescari de răpitori, spinning-ari, manivelişti sau cum vrei să ne spui. Pescuim din pasiune şi nu e importantă cantitatea ci calitatea. 100 de ştiuci luate la momeală vie nu se compară cu una la artificială. În asta constă măiestria ta, să dai viaţă bucăţii ăleia de tablă, plastic sau lemn, să o faci să pară vie, rănită, să păcăleşti răpitprul. Peştele răpitor este un partener, nu o victimă. Nu mai pescuim de foame, ci doar pentru recreere, pentru relaxare. Ai prins ideea?
Copyright A.N.T.R.E.C. TULCEA
Conţinutul acestui material nu reptrezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
DELTA DUNĂRII - "Locul unde se plămădeşte un nou uscat"

     Acum mult timp, cerul era un loc fericit. Soarele şi Luna erau mereu acolo, îmbrăcaţi în hainele lor din argint şi aur, şi toate stelele le ţineau companie într-o petrecere nesfârşită. Era atât de multă lumină, tot timpul, încât niciun râu nu putea avea loc pe Pământ şi oamenii necinstiţi nu aveau unde se ascunde. Soarele era încă un tânăr plăcut şi Luna s-a îndrăgostit de el. Ea s-a decis să se mărite cu el, crezând că erau perechea potrivită. Dar el nu a ştiut nimic despre asta. Cum ea vorbea cu el despre dragoste şi fericire, îmbrăcată în rochia sa de argint, strălucitoare, el doar zâmbea şi se uita în altă parte, spre o constelaţie îndepărtată.
     Nu era nimic acolo, nimic decât o tânără stea, ce era numită Dunărea. Din senin, steaua s-a îndrăgostit aşa tare de Soare, încât ar fi murit, decât să nu-l mai vadă. Şi, ca să scurtăm vorba, ei au decis în curând să se căsătorească.
     Aflând de aceasta, Luna nu a mai strălucit. Inima i-a fost sfâşiată. Ea a chemat 3 duhuri rele şi după ce au spus descântece împreună, ea a mers la nunta Soarelui, a rostit câteva cuvinte magice către tânăra mireasă, Dunărea, şi aceasta a căzut într-o prăpastie a cerului, lăsând o dâră de lumină în urma ei, şi oprindu-se în mijlocul unei păduri întunecate, pătrunse. Locul unde căzuse, era numit “Munţii Pădurea Neagră”.
     În momentul în care ea a atins pământul, Dunărea s-a transformat într-un lac curat şi rece. Malefica Lună a făcut ca arborii să se strângă în jurul lacului, astfel încât Soarele să nu îl vadă, dar Dunărea a rugat o zână ce venise să-şi oglindească faţa în apă să o ajute să-şi vadă iubitul încă o dată. Şi, din senin, lacul a dat naştere unui fluviu, curgând spre Est, pentru a întâlni Soarele.
     Zâna a trimis mai multe râuri pentru a o ajuta pe Dunăre, până când fluviu devenea mare şi puternic. Apoi, Luna a a aruncat o piatră din coroana ei pentru a opri râul, şi piatra s-a transformat într-un munte, dar Dunărea şi-a făcut drum prin munte. În final, fata de apă a găsit marea şi a îmbrăţişat-o bucuroasă. Fiecare strop din trupul ei de apă reflecta faţa Soarelui într-o întâlnire triumfală.
     Acum soarele îşi conduce auriul car de război, şi vine pe Pământ doar când Luna pleacă departe. El îşi oglindeşte neîncetat faţa în fiecare picatură din apa Dunării, dar este întotdeauna singur pe cer.
     La capătul unui drum lung de 2860 de km, pe care-i parcurge de la izvoare până la vărsarea în bătrânul Pontux Euxinus, Dunărea construieşte de mai bine de şaisprezece milenii una dintre cele mai frumoase delte din Europa, şi chiar din lume. Prin bogăţia peisagistică şi prin fauna în care păsările ocupă un prim loc, Delta Dunării prezintă un interes deosebit din punct de vedere ştiinţific, turistic şi chiar economic.
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin fondul European pentru Dezvoltare Regională
De ce este Delta Dunării atât de deosebită? Pentru că: e cel mai nou pământ din Europa (creşte cu 40 m de pământ în fiecare an); • e a două deltă că mărime din Europa (cea a Volgăi deţine primul loc) şi ocupă locul 23 în lume; • e a treia că importanţă ecologică din cele 300 de rezervaţii naturale din lume, după Insulele Galapagos şi Marea Barieră de Corali; • e o zonă foarte productivă, generând o diversitate de resurse biologice; • e una dintre cele mai mari şi compacte zone de stuf din lume (240.000 ha); • e locul cu cea mai bogată faună ornitolo-gică din lume (aproximativ 325 specii); • e o combinaţie de ecosisteme şi ecotonuri naturale şi artificiale, cum sunt apă potabilă, apă de mare, ecotonuri terestre, apă curgătoare şi stătătoare, mlaştine, zone uşor inundate, diguri, terenuri de regenerare pentru agricultură, piscicultură, păduri; în Delta Dunării se află insule de păduri vechi cu vegetaţie subtropicală rară pentru aceste zone ale lumii, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord; • e cea mai importantă zonă umedă din sud-estul Europei, cu rol însemnat în reciclarea apei în regiune şi în lume; • e o zonă cu o mare biodiversitate - o multitudine de insecte, păsări şi peşti - şi un loc de întâlnire al păsărilor călătoare; • este locul în care se găsesc specii de păsări foarte rare şi pe cale de dispariţie.