DESPRE PROIECT
Suntem pescari de răpitori, spinning-ari, manivelişti sau cum vrei să ne spui. Pescuim din pasiune şi nu e importantă cantitatea ci calitatea. 100 de ştiuci luate la momeală vie nu se compară cu una la artificială. În asta constă măiestria ta, să dai viaţă bucăţii ăleia de tablă, plastic sau lemn, să o faci să pară vie, rănită, să păcăleşti răpitprul. Peştele răpitor este un partener, nu o victimă. Nu mai pescuim de foame, ci doar pentru recreere, pentru relaxare. Ai prins ideea?
Copyright A.N.T.R.E.C. TULCEA
Conţinutul acestui material nu reptrezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
MIC GHID AL PESCARULUI LA ŞTIUCĂ

Lanseta portrivită pentru pescuitul la ştiucă, mai ales dacă se pescuieşte din barcă, trebuie să aibă între 1.8 – 2.1 metri, un număr de 2 elemente, o greutate între 200-400 grame şi puterea de lansare, minim peste 10 (g). Aceasta trebuie să fie uşoară, rapidă, construită pe un blank senzitiv, care să transmită perfect şi cele mai fine atacuri. Să aibă cel puţin 8 inele şi ideal să fie protejată de o husă de transport rigidă. Mandrina portivită trebuie să fie tubulară şi de preferat acoperită cu plută, ca şi mânerul.

Mulineta, tehnic vorbind mulineta pescarului de succes trebuie să se echilibreze foarte bine pe vargă pentru ca pescuitul să nu devină obositor, şi să aibă: rulmenţi: 7; raport recuperare: 4.8:1 în medie; capacitate tambur: 150m/0.24 mm; antirevers: infinit; tamburi: 2 tamburi de aluminiu; greutate: 235 g; sistem anti-agăţare, un mâner uşor de folosit, un sistem de pinioane fiabil (caracteristicile sunt prezentate cu valori medii). Practic, ţine de norocul fiecăruia ca să aduci la mal monstrul mult râvnit.

Cine are un combo de asemenea poate avea succes. Acesta ar trebui să fie prevăzut cu 2 elemente, o lungime medie de 1.80 m şi să includă o lansetă din 2 bucăţi, cu o lungime medie de 1.80 metri, de acţiune medie, şi o mulinetă uşoară, din grafit spre exemplu, cu fir rezistent. Sunt utili şi cleştii plutitori care ar trebui să fie puternici pentru a tăia firul textil (multifilment).

Cum alegem mulineta de pescuit la ştiucă?
Alegerea mulinetei de pescuit la ştiucă este pricepere curată. Mulineta de pescuit la ştiucă trebuie să fie foarte robustă întrucât pescuitul la ştiucă cu năluci solicită foarte mult angrenajele unei mulinete. Fiabilitatea este cheia. Angrenajele trebuie să fie fabricate din materiale de calitate. Contează calitatea rulmenţilor şi nu numărul lor, carcasele mulinetelor, tamburii, frâna şi galetul acestora.

În pescuitul la ştiucă sunt recomandăte mulinetele cu angrenaje din bronz – oţel sau aliaje de înaltă rezistenţă, indiferent de sistemul constructiv. Practic, aceste materiale au o rezistenţă foarte bună în timp, indiferent de solicitările la care sunt supuse: rulmenţii din oţel sau cu bile ceramice, capsulaţi şi cu rezistenţă mare la coroziune, corpul mulinetei din aluminiu sau aliaje uşoare, foarte rezistente la solicitări. Cele din grafit se uzează mult mai repede, apar jocuri în angrenaje.

Tamburii mulinetelor se recoman-dă să fie din aluminiu, cu buza superioară titanizată, care oferă o rezistenţă mult mai mică la frecare, reducând riscul de supraîncălzire şi rupere a firului, rezistând firelor textile mult mai puternice. Tamburii din grafit pot ceda destul de uşor la presiunea exercitată de utilizarea unui fir textil.

Galetul mulinetelor recomandate în pescuitul la ştiucă trebuie să fie prevăzut cu rulmenţi de bună calitate, titanizat, capabil să facă faţă solicitărilor date de frecarea permanentă cu firul, mai ales cel textil. Un galet de proastă calitate se taie foarte uşor.

Frâna. La ştiucă se recomandă modelele de mulinetă cu frână frontală, care sunt mult mai fiabile, în detrimentul celor cu frână spate. Calitatea discurilor şi a sistemului este determinantă în dril, frâna trebuie să lucreze cursiv, fără şocuri la pornire, pentru a nu risca să rupem firul. O plajă largă de reglaj ajută mult la calibrarea acesteia în raport cu rezistenţafirului, puterea şi acţiunea lansetei.

Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, merită investiţia şi fii sigur că nu te va lăsa-n pană, în mijlocul unei partide de pescuit la ştiucă. Echilibrul ansamblului este foarte important. Un ansamblu dezechilibrat ne oboseşte mult mai repede, apar solicitări mari în zona încheieturilor de la braţe şi o stare de disconfort sau dureri în braţe.

Un alt accesoriu important este struna. Este indicat ca strunele să fie din: cablu multifilar din oţel şi acoperite cu plastic (acestea sunt foarte bune, în plus plasticul este colorat şi nu luceşte), kevsteel (kevlar cu inserţie de oţel, este excelent, rezistă bine la frecări repetate pe dinţii ştiucilor şi este foarte flexibil) sau din kevlar simplu (acesta este cel mai bun pentru că nu influenţează aproape deloc acţiunea nălucilor).

Vergile trebuie să aibă o lungime medie de 4-5 metri şi un număr de tronsoane de 5. Dacă este concepută din carbon atunci acest lucru este un plus, pentru că are pereţii subţiri ceea ce-i conferă greutate redusă. Trebuie să fie puternică, rapidă, special concepută pentru pescuitul de performanţă... fără să afecteze confortul fizic, nici chiar după o zi întreagă de pescuit intens.

Cârligele pentru răpitori trebuie să fie foarte puternice, construite din oţel carbon sau fier forjat şi să fie extrem de ascuţite, de preferat electro-chimic, dublu-con, chiar şi cu vârf întors; să ofere o înţepare fermă a peştelui şi să elimine riscul de scăpare a acestuia.

Firele ar trebui să reziste la minim 45-50 de kg şi să aibă culoarea galbenă pentru a fi uşor de urmărit. Foarte cunoscut este procesul de fabricaţie unic, cunoscut ca "Enhanced Body Tehnology" care permite acoperi-rea firului textil cu un strat protector, care nu permite scămoşarea firului. Acest lucru duce la un fir puternic, ce permite şi lansări la distanţă indiferent de condiţiile meteorologice... Rezistenţa firului ideală este în medie de 10 lbs şi lungimea potrivită este de aproximativ 140 metri.

Agrafele recomandate pentru năluci sunt obligatoriu rotunde şi nu cu unghiuri, cum ar fi cele "duolock".

Căscătorul este un obiect foarte practic, în special pentru începătorii care nu sunt obişnuiţi cu manevrarea unei ştiuci.

Pensa sau chiar un patent sunt obligatorii, vă asigur că nu este prea plăcut să umblaţi cu degetele goale prin gura unei ştiuci ca să vă recuperaţi năluca.

Nălucile folosite în acest pescuit sunt cele clasice pentru pescuitul ştiucii: oscilante, rotative, voblere, soft plastics (twistere) şi spinner bait.

Oscilantele ideale pentru aceste ape sunt cele făcute din tablă de 0,4-0,7 mm, cu suprafaţa mare care se pot "juca" lent într-un spaţiu restrâns fără a se scufunda prea mult. Ceea ce trebuie să înveţi din start este că o nălucă nu se recuperează oricum prin apă, ci trebuie animată. Ştiuca reacţionează la mişcări leneşe urmate de zvâcniri iuţi şi scurte. Insistă mai mult într-un loc care ţi se pare promiţător prin ridicări bruşte ale lingurii şi coborâri, atenţie, pe coborâre, firul trebuie să fie întins ca să simţi muşcătura şi să poţi reacţiona rapid.
Culoarea oscilantelor: "alb pe luminozitate redusă şi galben pe lumină puternică (soare)" dar asta nu este o regulă. Se prinde bine şi la argintată, lustruită pe soare puternic sau la linguri cromate sau inox pt că sub apă se reflectă exact culoarea fundului (aşa cum ştii, peştii se colorea-ză prin mimetism natural în culorile din jurul lor).

Cel mai bine este să observi apa, peştii şi mai ales să încerci şi să îţi dai seama de ce o culoare a mers atunci şi acolo şi alta nu. Eficienţa unei linguri poate fi sporită prin adăugarea de semnale optice, astfel lingurile ce au feţele de culori diferite sunt deosebit de atractive (2 culori metalice sau una metalică şi una normală; roşie, verde, neagră etc), dungile sau simple pete de culoa-re pot influenţa ... decizia unei ştiuci.

LINGURIŢA OSCILANTĂ
Lingura oscilantă, foarte eficientă, rămâne în topul preferinţelor pescarilor atunci când vine vorba de pescuit la ştiucă. Este o nălucă universală care, dacă nimereşte în mâinile unui pescar priceput, nu are egal în orice situaţie de pescuit, chiar şi în ape foarte mici, cu structuri foarte bogate, unde oscilanta poate sări peste obstacole, ori în ape adânci, linguriţa oscilantă prinde peşti răpitori şi face acest lucru indiferent de specie. Universalitatea oscilantei este incontestabilă, permiţând exploatarea tuturor straturilor de apă, a zonelor cu vegetaţie sau ape deschise cu obstacole submerse ori praguri.

Oscilante uşoare
Greutate: între 7-9 g. Sunt destinate pescuitului în ape puţin adânci sau deasupra zonelor cu vegetaţie.
Modelele: tip pară, frunză, Dollinger şi Irlandeză, felie de pepene, pişcot, evoluează foarte bine într-o coloană de 15-50 cm de apă din aceste zone.
Tehnică de pescuit: ritmul de recuperare este unul moderat-rapid, putând alterna cu accelerări scurte sau tracţiuni uşoare, liniare, dar fără stopări, pentru a nu risca să agăţăm oscilanta.

Oscilante grele
Greutate: între 14-22 g. Se utilizea-ză în pescuitul aproape de substrat, în zone deschise ce mărginesc pereţii de stuf sau praguri ori în coloane mai mari de apă.
Tehnică de pescuit: animarea se face cu stopări şi pompaje, asemănătoare cu jiggingul, executate aproape de substrat.

Linguri oscilante puternic arcuite
Modelele: tip ŢAC puternic arcuite şi KESS evoluează foarte bine pe cădere. Modele fabricate din cupru, argint sau alte materiale.
Tehnică de pescuit: sunt potrivite pentru evoluţii descendente la margi-nea zonelor cu vegetaţie (stuf, nuferi, plauri).

Rotativele sunt năluci excelente pentru ştiucă, pentru apele mici cele mai bune rotative sunt cele de mărimile 3-6 fără corp. Animaţia este şi aici foarte importantă, nu târâ pur şi simplu rotativa, lansează, întinde firul imediat, smuceşte uşor lanseta pentru a pune rotativa în mişcare, recuperează 1m – 2m, opreşte, lasă rotativa să cadă câţiva cm (funcţie de adâncimea apei), iar smuceşte uşor... În ape reci, rotativa prinde uneori mai bine decât oscilantele sau alte năluci, la fel şi în ape tulburi, vibraţiile emise de rotativă sunt mai puternice, iar ştiuca o detectează mai uşor.

LINGURIŢA ROTATIVĂ
Linguriţele rotative sunt năluci simplu de utilizat şi cu rezultate bune în pescuitul ştiucii. Mărimile linguriţelor rotative cele mai utilizate în pescuitul la ştiucă sunt nr. 3, 4 şi 5. Din cauza rotaţiei permanente, linguriţele rotative au darul de a răsuci foarte tare firul de pescuit. Nu ezita să ataşezi un vârtej suplimentar ansamblului, dacă foloseşti linguriţa rotativă timp îndelungat.

Linguriţe rotative cu paletă lată
Rotativele cu paleta lată şi mare lucrează foarte bine la viteze mici de recuperare.

Linguriţe rotative cu paletă îngustă
Rotativele cu paleta îngustă şi lunguiaţă trebuie recuperate mult mai rapid sau în zonele cu curent (râuri).

Linguriţe rotative lestate
Pentru a pătrunde în straturile inferioare, se pot folosi modelele de rotative lestate, care pot fi recuperate şi cu tehnica de jigging.

Tehnică de pescuit cu linguriţă rotativă
Când pescuieşti cu linguriţe rotative, nu faci altceva decât să recuperezi rotativa continuu, cu viteză constantă sau cu ruperi de ritm (accelerări uşoare sau pompaje executate din vârful lansetei). Utilizarea linguriţei rotative deasupra zonelor cu vegetaţie este posibilă prin recuperare liniară cu viteză şi vârful lansetei ridicat.

Lansete recomandate pentru pescuitul cu linguriţe rotative
În pescuitul cu rotative sunt recomandate lansete de spinning din carbon, de putere medium, cu acţiune moderat-rapidă.

Voblerele sunt cele mai bune năluci în apă mică, în ape de 1m, cu brădiş, orice altă nălucă ia brădiş şi nu mai lucrează, pe când un vobler, bine mânuit, lucrează fără piedici, fără grabă, fără rateuri. Pentru pescuitul de suprafaţă se folosesc numai voblere plutitoare cu sau fără barbetă sau care imită ştiuca. Animarea voblerelor este foarte importantă. Lansează... (atenţie să controlezi lanseul şi să ai firul sub control tot timpul)... când voblerul a căzut în apă închide pikupul şi aşteaptă, valurile făcute de vobler în cădere sunt suficiente pentru a-l mişca, o ştiucă aflată la pândă în apropiere sigur a auzit căderea voblerului în apă şi va fi curioasă să vadă ce s-a întâmplat, lasă-i timp de reacţie. Aşteaptă câteva secunde (20-30) apoi smuceşte uşor voblerul şi mulinează 5-6 ture de manivelă... opreşte... porneşte voblerul uşor, la cea mai mică viteză cu care lucrează, ar trebui să vezi pe suprafaţa apei dâra lăsată de mişcarea voblerului… după 2-3 metri opreşte iar şi mişcă uşor voblerul din vârful lansetei... smuceşte uşor.

Twisterele sunt foarte productive în anumite situaţii. Culorile cele mai bune sunt alb şi galben. Pentru ape mici există nişte capete speciale din material plastic cu densitatea un pic mai mare decât cea a apei care au şi greutate pentru lanseu şi nici nu se scufundă cu viteză mare. Slug-ul este foarte bun.

Nade şi momeli. Acestea au un rol foarte important în reuşita unei partide de pescuit. De aceea înainte de a programa o ieşire la o partidă de pescuit trebuie să vă alegeţi cu grijă nada şi momeala ce urmează să o folosiţi. Nadele trebuiesc alese în funcţie de câţiva factori printre care se numără anotimpul: vara, toamna etc, temperatura apei, tipul de peşte, durata perioadei de pescuit. În plus trebuie să aveţi în vedere că o reţetă de nadă cu bune rezultate pe o anumită baltă este posibil să nu aibe acelaşi efect pe o altă baltă deoarece componentele incluse în nadă vor reacţiona diferit în ape diferite. Acest lucru este datorat compoziţiei apei (dulce, sărată, curenţi etc). Locul unde mergeţi contează de asemenea foarte mult: loc natural, apă curgătoare, baltă privată. Ştiuca are digestia foarte rapidă, dar eficientă, este un peşte extrem de rezistent. Ea nu moare nici în condiţiile cele mai vitrege, iar dacă îi lipseşte hrana, cel mult se dezvoltă mai lent. Nu prea simte durerea sau o suportă foarte uşor, dacă, de-abia scăpată de moarte, cu cârligul agăţat în gură (pe care l-a rupt de pe fir), este în stare să înghită imediat o altă momeală ce-i apare în faţă. Rezistă bine şi la vătămările corporale.

Acesorii:
Plumbi&Bullets, cei mai potriviţi fiind cei tip “bullets” şi mai ai nevoie şi de lesturi (alice) despicate, ideale pentru echilibrarea liniilor si monturilor.

Dacă pleci la pescuit iarna ai cu siguranţă nevoie şi de o freză de copcă pentru că vremea topoarelor a trecut demult. Cu această freză economiseşti timp şi efort în pescuitul la copcă pentru că este uşor de folosit şi de întreţinut mai ales dacă are o greutate redusă.

Cu cât culoarea este mai închisă sau intensă (albastru închis, galben lămâi, verde fluorescent) cu atât aceasta este mai uşor de depistat pe gheaţă. Pentru pescarii care doresc să-şi toarne singuri jigurile aceştia pot folosi matriţe pentru a obţine diferite gramaje pe cârligele dorite. De preferat ca aceste matriţe să aibă mâner de lemn pentru a izola termic, pentru a nu mai fi necesară purtarea unor mănuşi izoterme.

Dacă optaţi pentru folosirea matriţelor se recomandă turnarea plumbului în încăperi bine ventilate sau spaţiu deschis, vaporii emanaţi în procesul de topire fiind toxici.

De asemenea un pescar care se respectă are nevoie să aibă în “dotare” şi o pereche de ochelari de soare polarizaţi care să fie, eventual, special concepuţi pentru a fi purtaţi peste ochelarii de vedere şi care să protejeze împotriva razelor UV şi a reflexiei soarelui în apă sau în zăpadă, să fie confecţionaţi dintr-un material rezistent la impact.

Alte accesorii necesare:
Un minciog bun, cu o plasă rezistentă, un cuţit multifuncţional de buzunar care să fie prevăzut cu cât mai multe multifuncţionale (cleşte ascutit, cuţit cu lamă dreaptă, cutter fire normale sau dure, şurubelniţă foarte mică/ mică/medie/mare, şnur de ataşare, deschizător conserve/sticle, tirbuşon, foarfecă, fierăstrău, găuritor, cuţit cu lama zimţată, pilă diamantată etc); un barometru de pescuit care să indice informaţii despre presiunea atmosferică, pentru a profita de vreme bună pe lac. Atunci când barometrul indică creştere, acul indicator se mişcă pentru a vă indica faptul că este un moment propice de pescuit. Indicatorul roşu va arăta unde a fost ultima dată poziţionat acul. Corpul este ideal să fie cauciucat pentru a ajuta la o bună apucare a barometrului, indiferent dacă acesta este uscat sau ud; un cuţit bun cu o lamă de, măcar, 8,5 cm din oţel; un toporaş uşor, de camping pentru a despica uşor şi repede divesre materiale; o lanternă bună, rezistentă la şocuri cu baterii cât mai durabile, eventual cu încărcare solară şi cu un interior şi exterior anodizat pentru rezistenţă mai mare la coroziune; foarte practice sunt de asemenea şi lanternele de şapcă, de cap sau lămpile clemă cu led; util este şi un binoclu care să apropie ţinta sau locul vizat cu încredere. Ar trebui să fie rezistent la apă şi aburire, pentru a fi folosit în aer liber, cu lentile multi-strat de calitate superioară, cu garnituri din cauciuc cu un design durabil; altele: un generator electric, o cazma, de preferat pliabilă, un juvelnic, o foarfecă, spray de ţânţari.

Barca la pescuit este indispen-sabilă. O lungime de aprox 3 metri, şi o lăţime 1,8 metri, cu o motorizare de 6 CP, şi o greutate nu mai mare de 90 de kg sunt caracteristicile ideale. Barca trebuie dotată cu un motor care poate fi termic, si care poate avea lungimea cizmei aprox 15-20 cm, o putere de 2.5 (CP) cu pornire la sfoară şi cu comandă manuală; motorul poate fi de asemenea electric cu caracteristici medii: 5 trepte de viteză înainte şi 3 înapoi, elice WEEDLESS WEDGE ANTI-BRĂDIŞ, mâner telescopic 15 cm, ax central din material compozit, flexibil, care protejează motorul la impactul cu corpuri submerse, forţa de împingere 18.1 KgF, greutate 6.8Kg.

Pescarul la ştiucă se îmbracă adecvat, indiferent de sezon. Căciuli cu camuflaj, călduroase din materiale comode şi confortabile; cămăşi uşoare, din bumbac care să permită o uscare rapidă, comode şi confor-tabile, cu mâneci scurte sau lungi, cu buzunare, în culori aproape de cele ale camuflajului; vestele sunt indispensabile, aşadar o vestă trebuie să aibă un design al buzunarelor din faţă, cu fermoar, pentru un aspect mai stilat şi acces mai uşor, cu cât mai multe buzunare atât pe exterior cât şi pe interior, fabricate din bumbac şi poliester tot pentru a permite o uscare rapidă; pantalonii trebuie să fie realizaţi din material breathable, windproof si waterproof şi să aibă o talie cu elastic, pentru a permite lejeritate în mişcare şi buzunare aplicate; jachetele tip fleece, multifilament, windproof & waterproof sunt cele mai potrivite deoarece asigură celui ieşit la pescuit un confort termic plăcut; închiderea cu fermoar este cea mai indicată pentru că este mult mai uşor de manevrat, în detrimentul celor care se închid cu nasturi; tricourile fabricate din bumbac şi fibre cu efect antimicrobian şi de eliminare a mirosului, cu protecţie UV, uşoare permiţând o bună aerisire, cu mâneci scurte sau lungi; şepcile şi mănuşile sunt un “must” în materie de haine pentru pescari; şepcile cele mai potrivite sunt cele impermeabile şi bine ventilate, reglabile, iar mănuşile confecţionate din microfleece pe interior şi material windstopper abraziv, impermeabil permit pielii să respire, pe exterior; vârfurile degetelor este bine să fie expuse pentru a asigura un nivel de dexteritate ridicat pentru a putea lega nodurile preferate; cele din neopren, prevăzute cu vârfuri detaşabile pentru trei degete pentru o dexteritate ridicată şi cu încheieturi ajustabile cu scai sunt ideale pentru pescuitul în sezonul rece.

Încălţăminte. Pentru pescuit te poţi încălţa cu: cizme, sandale sau bocanci. Cizme normale, cizme şold sau cizme piept, toate sunt foarte practice şi trebuie să fie impermeabile, din neopren sau cauciuc, potrivite la pescuitul din apă sau trecerea prin vadurile apelor. Dacă alegi să porţi sandale, atunci trebuie să ştii că acestea trebuie să fie rezistente şi comode, cu vârf patentat care să protejeze degetele de pietre, rădăcini sau diverse alte obstacole de pe drum, cu curele rezistente şi care să asigure o bună stabilitate a piciorului. Dacă sunt confecţionate din piele atunci este şi mai indicat deoarece aceasta este de obicei tratată impermeabil. Bocanci rezistenţi la apă din material camuflaj cu talpa din cauciuc, asigură o bună aderenţă pe suprafeţe, pietroase denivelate sau noroioase.

Ce poate să mai conţină bagajul unui pescar? Cutii de depozitare speciale pentru momeli şi twistere, ladă frigorifică, cană termoizolantă, grătar, piroane de cort, cort, umbrele, saci de dormit, scaune, paturi etc.
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin fondul European pentru Dezvoltare Regională
De ce este Delta Dunării atât de deosebită? Pentru că: e cel mai nou pământ din Europa (creşte cu 40 m de pământ în fiecare an); • e a două deltă că mărime din Europa (cea a Volgăi deţine primul loc) şi ocupă locul 23 în lume; • e a treia că importanţă ecologică din cele 300 de rezervaţii naturale din lume, după Insulele Galapagos şi Marea Barieră de Corali; • e o zonă foarte productivă, generând o diversitate de resurse biologice; • e una dintre cele mai mari şi compacte zone de stuf din lume (240.000 ha); • e locul cu cea mai bogată faună ornitolo-gică din lume (aproximativ 325 specii); • e o combinaţie de ecosisteme şi ecotonuri naturale şi artificiale, cum sunt apă potabilă, apă de mare, ecotonuri terestre, apă curgătoare şi stătătoare, mlaştine, zone uşor inundate, diguri, terenuri de regenerare pentru agricultură, piscicultură, păduri; în Delta Dunării se află insule de păduri vechi cu vegetaţie subtropicală rară pentru aceste zone ale lumii, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord; • e cea mai importantă zonă umedă din sud-estul Europei, cu rol însemnat în reciclarea apei în regiune şi în lume; • e o zonă cu o mare biodiversitate - o multitudine de insecte, păsări şi peşti - şi un loc de întâlnire al păsărilor călătoare; • este locul în care se găsesc specii de păsări foarte rare şi pe cale de dispariţie.