DESPRE PROIECT
Suntem pescari de răpitori, spinning-ari, manivelişti sau cum vrei să ne spui. Pescuim din pasiune şi nu e importantă cantitatea ci calitatea. 100 de ştiuci luate la momeală vie nu se compară cu una la artificială. În asta constă măiestria ta, să dai viaţă bucăţii ăleia de tablă, plastic sau lemn, să o faci să pară vie, rănită, să păcăleşti răpitprul. Peştele răpitor este un partener, nu o victimă. Nu mai pescuim de foame, ci doar pentru recreere, pentru relaxare. Ai prins ideea?
Copyright A.N.T.R.E.C. TULCEA
Conţinutul acestui material nu reptrezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
HAI LA PESCUIT!

Toamnă târzie. O toamnă, cu siguranţă bogată, bogată în ştiuci. Visele îmi hrănesc pasiunea...

Aşa că, a doua zi, pe la ora 10 ajung la baltă, pe o temperatură de 8 grade... Stupoare: creţurile apei au fost înlocuite de o masă lucioasă, nemişcată, care parcă mă priveşte strâmb: gheaţă!

Dezorientaţi ne privim uimiţi... soarele nu are putere şi se pare că iarna vine uneori prea repede. Frig! E chiar frig! Frig şi linişte...

Se pare că soarta ţine cu noi, deoarece aici pâcla de ceaţă de pe baltă dispare uşor, uşor, iar soarele zâmbeşte şi cele 4 grade dintermometru mă îmbie la... muncă!

Totul pare perfect, aşa că speranţele cresc proporţional cu lungimea beţelor. Insist cu artificiale, aşa că voblere, oscilante, twistere inventate de minţi cu adevărat... iscusite, brăzdează apele liniştite, curate.

E linişte! Pun pe băţul cu acţiune moderată, o rotativă frunză de salcie nr. 2. Mulineta cu raport mic de recuperare şi firul monofilament ar trebui să mă ajute într-un joc liniştit, lent al nălucii. Arunc uşor, pe sub mână, sub o salcie cu rădăcinile scufundate.

Undeva trebuie să fie o structură... o ştiu... am simţit-o cu jigurile! Prima aruncare, recuperarea e lină (e frig totuşi), simt structura, e acolo şi este ÎNCĂ CEVA! Fin de tot! O oprire a bătăii lingurii!

Inima îmi bate în gât, braţul zvâcneşte! Pe sub băţul tensionat puternic, o torpilă! Ochelarii îşi fac treaba şi camuflajul bătrânei doamne îmi contrastează puternic cu albastrul negricios al băţului! Este EA! Cea mai râvnită doamnă pentru pescarul de spin! Linguriţa se zbate vinovată, singură, la capătul firului...

Ochii nu văd, mâinile nu mă ascultă, broboade de sudoare mi se preling pe faţă... Însă probabil există un Dumnezeu! Este EA, deoarece oboseşte foarte repede pentru talia ei de aproape 1 m..!

Este A MEA! A MEA!
Investim în viitorul tau! Proiect selectat în cadrul Programului Operational Regional si co-finantat de Uniunea Europeana prin fondul European pentru Dezvoltare Regionala
De ce este Delta Dunării atât de deosebită? Pentru că: e cel mai nou pământ din Europa (creşte cu 40 m de pământ în fiecare an); • e a două deltă că mărime din Europa (cea a Volgăi deţine primul loc) şi ocupă locul 23 în lume; • e a treia că importanţă ecologică din cele 300 de rezervaţii naturale din lume, după Insulele Galapagos şi Marea Barieră de Corali; • e o zonă foarte productivă, generând o diversitate de resurse biologice; • e una dintre cele mai mari şi compacte zone de stuf din lume (240.000 ha); • e locul cu cea mai bogată faună ornitolo-gică din lume (aproximativ 325 specii); • e o combinaţie de ecosisteme şi ecotonuri naturale şi artificiale, cum sunt apă potabilă, apă de mare, ecotonuri terestre, apă curgătoare şi stătătoare, mlaştine, zone uşor inundate, diguri, terenuri de regenerare pentru agricultură, piscicultură, păduri; în Delta Dunării se află insule de păduri vechi cu vegetaţie subtropicală rară pentru aceste zone ale lumii, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord; • e cea mai importantă zonă umedă din sud-estul Europei, cu rol însemnat în reciclarea apei în regiune şi în lume; • e o zonă cu o mare biodiversitate - o multitudine de insecte, păsări şi peşti - şi un loc de întâlnire al păsărilor călătoare; • este locul în care se găsesc specii de păsări foarte rare şi pe cale de dispariţie.