Suntem pescari de răpitori, spinning-ari, manivelişti sau cum vrei să ne spui. Pescuim din pasiune şi nu e importantă cantitatea ci calitatea. 100 de ştiuci luate la momeală vie nu se compară cu una la artificială. În asta constă măiestria ta, să dai viaţă bucăţii ăleia de tablă, plastic sau lemn, să o faci să pară vie, rănită, să păcăleşti răpitprul. Peştele răpitor este un partener, nu o victimă. Nu mai pescuim de foame, ci doar pentru recreere, pentru relaxare. Ai prins ideea?
Copyright A.N.T.R.E.C. TULCEA
Conţinutul acestui material nu reptrezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
LOCURI BUNE DE PESCUIT ŞTIUCA ÎN DELTA DUNĂRII

Lacul Holbina
Ştiuci, fără număr...

Lacul Uzlina
Se ajunge rapid dacă eşti cazat în satul Uzlina, sau cam într-o oră dinspre Murighiol. Este un lac recunoscut pentru pescarii de ştiucă. Tatonaţi malul dinspre canalul lui Brânză (denumire locală) şi intrarea în lacul Isac. Pentru o orientare mai bună, malul stâng dinspre intrarea în lacul Isac, până la primul canal.

Lacul Chiril
Se spune în zonă că dacă nu se prinde ştiucă pe Isac, cu siguranţă ai succes pe lacul Chiril. Zona cu plauri şi stufărişuri. Alte recomandări: golfuleţele din partea dreaptă a malului, cum intri pe lac şi centrul lacului.

Lacul Onofrei
Intrarea în lac se face pe un canal îngust. În toamnă apa este limpede, fără vegetaţia submersă. Ştiuca apare aici în functie de noroc.

Lacul Isăcel
Nu prea este recomandat ca zonă de pescuit la ştiucă. Faţă de fratele mai mare (Isac), în acest lac este mult mai multă vegetaţie, fiind abundent în brădiş şi nuferi. Se ajunge uşor pe acest lac, cu barca.

Lacul Isac (Isacov)
Una dintre cele mai mai “bătute” zone de pescuit la ştiucă. Se ajunge uşor. Oricine din zona Murighiol, Mahmudia, Uzlina, Dunavăţ te conduce pe acest lac. Porneşti din Murighiol, mergi pe Dunărea Veche până la Uzlina, apoi pe canalul ce duce în lacul Uzlina şi ajungi pe Isac. Aproximativ 1 oră cu o barcă cu motor de 15 cp. Zona des frecventată de pescari. Se află pe partea dreaptă şi pe partea stângă la jumatatea axei ce uneşte intrarea în lac dinspre Uzlina şi ieşirea către Chiril. Aici se prind des mârliţe. Atacurile cele mai frecvente sunt la pişcot mic (argintat) de 9g şi la atom nichelat de 19g. Se prind în table şi exemplare frumoase de bibani. Încearcă şi aproape de iesirea către Chiril, pe partea stângă, unde este mai multă linişte. Acolo poţi avea mai mult succes.

Confluenţa dintre lacul Uzlina şi lacul IsacUn loc bun pentru biban, dar şi pentru ştiucă. Se ajunge în aproximativ o oră de la Murighiol şi mult mai repede de la satul Uzlina.

Lacul Babina şi Dracul
Este relativ simplu să ajungi, dar în realitate... puţin mai greu. Dacă pleci din Mila 23 intri pe canalul Eracle, treci de intrarea spre Trei Izere şi o ţii pe canalul care devine tot mai sinuos. Ajungi la un moment dat într-o bifurcaţie de canale, care lărgeşte foarte mult apa, dar tu o ţii vânjos tot înainte, treci de intratea în Lacul Matita. Intrarea spre Babina este pe dreapta. De aici e uşor până intri pe lacul Babina, care este destul de încăpător şi toacă multă benzină ca să-l poţi traversa. Drept în faţă este şi intrarea spre lacul Dracul care arată mai degrabă că o prelungire a Babinei, acolo zace la pândă ştiuca. În zonele de pe centrul lacului vei avea cu siguranţă succes pentru că aici sunt exemplare mari de ştiucă, dar trebuie să insişti. Fir întins!

Confluenţa Sontea cu Dunărea Veche
Crapi, caraşi, avaţi într-un loc desebit unde Dunarea Veche se întâlneşte cu canalul Sontea (unul din cele mai mari canale din Deltă). Se ajunge foarte uşor din Mila 23, aflată chiar pe braţul vechi al canalului navigabil Sontea. O zonă de pescuit fantastică, oferă posibilităţi multiple de stiluri de pescuit, iar capturile pot fi pe măsură. Se pescuieste bine crap şi rar la somn de talie mare.

Câteodată se mai prind ceva moace, succese slabe la şalău şi capturi consistente la avat. Ba la linguri, ba la vobler, o rotativă sau spinerbait, merită să dai o tură acolo şi să încerci. Toţi pescarii din Deltă cunosc acest loc.

Lacul Bogdaproste
Traseul străbătut de la Crisan: Dunarea Veche – Canalul Bogdaproste – Lacul Bogdaproste. Chiar şi dacă este toamnă, aici, dacă insişti, ştiuca muşcă bine. Capturi care nu depăşesc 1 kg, suficiente pentru un pescar sportiv. Dacă înaintezi încet aproape de mal înspre intrarea spre lacul Trei Iezere vei avea aceleaşi rezultate îmbucurătoare. Tatonează bine zona iar apele pline de brădiş de pe Lacul Bogdaproste pot să-ţi aducă rezultate neaşteptate.
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin fondul European pentru Dezvoltare Regională
De ce este Delta Dunării atât de deosebită? Pentru că: e cel mai nou pământ din Europa (creşte cu 40 m de pământ în fiecare an); • e a două deltă că mărime din Europa (cea a Volgăi deţine primul loc) şi ocupă locul 23 în lume; • e a treia că importanţă ecologică din cele 300 de rezervaţii naturale din lume, după Insulele Galapagos şi Marea Barieră de Corali; • e o zonă foarte productivă, generând o diversitate de resurse biologice; • e una dintre cele mai mari şi compacte zone de stuf din lume (240.000 ha); • e locul cu cea mai bogată faună ornitolo-gică din lume (aproximativ 325 specii); • e o combinaţie de ecosisteme şi ecotonuri naturale şi artificiale, cum sunt apă potabilă, apă de mare, ecotonuri terestre, apă curgătoare şi stătătoare, mlaştine, zone uşor inundate, diguri, terenuri de regenerare pentru agricultură, piscicultură, păduri; în Delta Dunării se află insule de păduri vechi cu vegetaţie subtropicală rară pentru aceste zone ale lumii, la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord; • e cea mai importantă zonă umedă din sud-estul Europei, cu rol însemnat în reciclarea apei în regiune şi în lume; • e o zonă cu o mare biodiversitate - o multitudine de insecte, păsări şi peşti - şi un loc de întâlnire al păsărilor călătoare; • este locul în care se găsesc specii de păsări foarte rare şi pe cale de dispariţie.